Da bi obrok bio uravnotežen potrebno je napraviti balans u namirnicama koje unosimo.
Iz iskustva, predlažemo da vaš tanjur sadrži:
- 20% proteina – mahunarke, jela od tofua ili sejtana
- 40% ugljikohidrata – žitarice (integralna riža, proso, amarath, cus-cus, quinoa, ječam, heljda, zob), krumpir…
- 40% nisko energetsko povrće – blitva, kelj, cvjetača, tikvice, rajčica, paprika, patliđan, klice, tikva, batat, salata, prokula, brokula, poriluk…
- Sjemenke, ne samo kao ukras već i kao kvalitetni izvor masnoća – sezam, suncokret, bučine sjemenke, lan…
U kuhanju se ne koristi meso. U jelima se koriste biljna mlijeka umjesto mlijeka životinjskog porijekla. Također zbog balansa energija koriste se različiti načini kuhanja u jednom obroku, pirjanje, kuhanje, prženje ili pečenje, sirove namirnice, klice.
Također, nastojimo da obroci u sebi sadrže različite boje – različiti balans vitamina i minerala.
Svakodnevnim unosom ovakvih obroka organizam ulazi u ravnotežu, jača imunitet na bolesti te održava razinu dobrog raspoloženja tijekom cijelog dana.
Na ovaj način unosimo sve što je potrebno našem tijelu. U isto vrijeme probava je olakšana i radni učinak je veći. Tijelo nije umorno.
Više informacija:
Ostavi komentar
Želite se uključiti u raspravu?Slobodno se pridružite!