Što je to uravnotežena vegetarijanska prehrana?

Da bi obrok bio uravnotežen potrebno je napraviti balans u namirnicama koje unosimo.

Iz iskustva, predlažemo da vaš tanjur sadrži:

  • 20% proteina – mahunarke, jela od tofua ili sejtana
  • 40% ugljikohidrata – žitarice (integralna riža, proso, amarath, cus-cus, quinoa, ječam, heljda, zob), krumpir…
  • 40% nisko energetsko povrće – blitva, kelj, cvjetača, tikvice, rajčica, paprika, patliđan, klice, tikva, batat, salata, prokula, brokula, poriluk…
  • Sjemenke, ne samo kao ukras već i kao kvalitetni izvor masnoća – sezam, suncokret, bučine sjemenke, lan…

U kuhanju se ne koristi meso. U jelima se koriste biljna mlijeka umjesto mlijeka životinjskog porijekla. Također zbog balansa energija koriste se različiti načini kuhanja u jednom obroku, pirjanje, kuhanje, prženje ili pečenje, sirove namirnice, klice.

Također, nastojimo da obroci u sebi sadrže različite boje – različiti balans vitamina i minerala.

Svakodnevnim unosom ovakvih obroka organizam ulazi u ravnotežu, jača imunitet na bolesti te održava razinu dobrog raspoloženja tijekom cijelog dana.

Na ovaj način unosimo sve što je potrebno našem tijelu. U isto vrijeme probava je olakšana i radni učinak je veći. Tijelo nije umorno.

Više informacija:

0 odgovora

Ostavi komentar

Želite se uključiti u raspravu?
Slobodno se pridružite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *